Πολύ νόστιμες, πολύ χορταστικές, πολύ καλοκαιρινές!
Τι θα χρειαστούμε:
2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
Για τον κιμά:
200gr κιμά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
½ κούπα χυμό ή πολτό ντομάτας
5-6 κλαδάκια μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο
Προαιρετικά, 1 κουταλιά κρασί
Για την κρέμα:
¾ κούπας γάλα ελαφρύ
½ κουταλιά σούπας κορν φλαουρ
1 αυγό
Αλάτι-πιπέρι-μοσχοκάρυδο
Προαιρετικά, 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
Πώς τα φτιάχνουμε:
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε στους 200 βαθμούς στο φούρνο ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ. Ωστόσο ετοιμάζουμε τον κιμά: σε λίγο νερό «σωτάρουμε» το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και όταν μαραθεί προσθέτουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε την ντομάτα και το σκόρδο, το μαϊντανό και τα μπαχαρικά και σιγοβράζουμε για 15 -20 λεπτά. Ετοιμάζουμε και την κρέμα: Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μισή κούπα γάλα να ζεσταθεί και χτυπάμε σε ένα πιάτο το υπόλοιπο με το αυγό, το κορν φλάουρ και τα μπαχαρικά. Αδειάζουμε στο πιάτο λίγο από το καυτό γάλα όπως στο αυγολέμονο και μετά ξαναβράζουμε όλο μαζί το μείγμα στο κατσαρολάκι και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Όταν οι μελιτζάνες μαλακώσουν αρκετά, τις κόβουμε στα δύο και τις ανοίγουμε. Κάνουμε χώρο για τη γέμιση με ένα κουτάλι και μοιράζουμε πάνω τους τον κιμά. Σκεπάζουμε με την κρέμα και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να αποκτήσουν μια χρυσαφένια κρούστα.
Tips:
- Μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένες πιπεριές ή άλλα λαχανικά (καρότα, κολοκυθάκια κλπ) στον κιμά.
- Έχει μεγάλη σημασία να ψήσουμε ολόκληρες τις μελιτζάνες. Γίνονται πολύ καλύτερες.
- Αντί αυτής της κρέμας μπορούμε να βάλουμε την κρέμα που προτείνεται στο μουσακά με κουνουπίδι
Σημειώσεις για τις δίαιτες:
- Dukan: Κατάλληλη για pv μέρες. Ανάλογα με τα ανεκτά που θέλουμε να περιέχει το πιάτο μπορούμε να παραλείψουμε το κρασί και να βάλουμε 1 κουταλάκι ελαιόλαδο ή 1 κουταλιά επιτρεπόμενο τυρί στην κρέμα.
- Δίαιτα μονάδων: 3 μονάδες αν κάνουμε την άλλη κρέμα του μουσακά (κιμάς, γιαούρτι, αυγό)
- Λίγες θερμίδες, αρκετή πρωτεΐνη, χωρίς γλουτένη και με τη κρέμα γιαουρτιού έχουμε χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Βρείτε μας: