Ντολμαδάκια με κιμά

Φυσικά θα φάμε κι εμείς που προσέχουμε τη διατροφή μας! Είναι δυνατόν να μην απολαύσουμε ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα της εποχής; Αρκεί να κάνουμε μια πιο light παραλλαγή που να συμφωνεί με τη διατροφή που ακολουθούμε.

Τι θα χρειαστούμε:

Για 25 ντολμαδάκια

30 κληματόφυλλα

120-150 gr κιμά μοσχαρίσιο άπαχο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι

2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 φυλλαράκια δυόσμο

1 μικρή ντομάτα ή 3 ντοματίνια τριμμένα

Αλάτι

Πιπέρι

Λεμόνι για το σερβίρισμα

Προαιρετικά: 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 κουταλιά πίτουρο βρώμης ή (αν επιτρέπει η διατροφή μας) ρύζι.

Πώς θα τα φτιάξουμε:

Ζεματίζουμε τα κληματόφυλλα να αλλάξουν χρώμα (αν είναι πολύ τρυφερά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αζεμάτιστα). Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης (δεν βάζουμε ελαιόλαδο στη γέμιση). Αν θέλουμε βάζουμε πίτουρο βρώμης ή ρύζι.  Ζυμώνουμε καλά να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα. Στρώνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα  2-3 κληματόφυλλα (απαραίτητο αν δεν βάλουμε ελαιόλαδο) και φτιάχνουμε τα ντολμαδάκια με τον συνήθη τρόπο. Τα στρώνουμε πάνω από τα κληματόφυλλα. Προσθέτουμε λάδι (αν βάλουμε)  και νερό όσο φαίνεται από την επιφάνεια χωρίς να τα σκεπάζει. Καλύπτουμε με τα άλλα δυο κληματόφυλλα. Βάζουμε να βράσουν και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία. Βράζουμε  για 30 λεπτά περίπου. Περιμένουμε 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Tips:

  • Αν θέλουμε φτιάχνουμε αυγολέμονο αλλά είναι πολύ νόστιμα και με σκέτο λεμόνι.
  • Τα συνοδεύουμε με γιαούρτι με επιτρεπόμενα λιπαρά.
  • Αν περισσέψει γέμιση φτιάχνουμε μικρά κεφτεδάκια και τα βάζουμε ανάμεσα στα ντολμαδάκια.

Καλή όρεξη!

Επισκεφτείτε μας και στο facebook

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *