Τι χρειαζόμαστε (για 2 μερίδες):
300 gr συκωταριά από αρνάκι ή κατσικάκι
1 μικρό μαρούλι ή 7-8 φύλλα από ένα μεγάλο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Προαιρετικά, 2-3 κλωνιά άνηθο ή μαϊντανό ή δυόσμο
1 αυγό
1 λεμόνι
Αλάτι
Προαιρετικά 1 κουταλιά σούπας κρασί, ροζέ ή λευκό
Πώς το φτιάχνουμε:
Πλένουμε τα εντόσθια και τα καθαρίζουμε από τα λίπη. Τα κόβουμε σε μέγεθος μπουκιάς. Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα εντόσθια. Τα γυρίζουμε να σωταριστούν και σβήνουμε με κρασί ή νερό αν βάλουμε. Προσθέτουμε λίγο νερό και τα πράσινα κρεμμύδια σε κομματάκια και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 20-25 λεπτά. Προσθέτουμε και το μαρούλι και το αρωματικό και βράζουμε άλλα 10 λεπτά. Προσθέτουμε νερό ώστε να υπάρχει πάντα στην κατσαρόλα μια ποσότητα υγρών ανάλογα πόσο ζουμερό το θέλουμε. Αλατίζουμε σ’ αυτή τη φάση. Χτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Όταν είναι καλά χτυπημένο προσθέτουμε το ζωμό από την κατσαρόλα στο μείγμα του αυγού και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Κουνάμε λίγο την κατσαρόλα πάνω στο μάτι και αποσύρουμε.
Tips:
- Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε το πίτουρο βρώμης ή λίγο κορν φλάουρ για το δέσιμο της σάλτσας.
- Το σωτάρισμα του κρεμμυδιού μπορεί να γίνει και με νερό αν το ελαιόλαδο δεν επιτρέπεται. Η διαφορά είναι ασήμαντη.
- Αν αλατίσουμε το συκώτι ωμό γίνεται σκληρό.
- Αντί αυγολέμονο μπορούμε να το σερβίρουμε με γιαούρτι.
Σημειώσεις για τις δίαιτες:
- Ιδανικό για Dukan (pv μέρες) αν παραλείψουμε το λάδι ή αν βάλουμε 1 κουταλάκι (ανεκτό)
- Δύο μονάδες για τη δίαιτα μονάδων (αν παραλείψουμε το λάδι είναι επίσης ωραίο).
- Για δίαιτα Ατκινς παραλείπουμε το κρασί αλλά μπορούμε να βάλουμε λάδι και τα λιπαρά της συκωταριάς.
- Ιδανικό για πρωτεϊνικές δίαιτες, χαμηλών υδατανθράκων, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, χωρίς γλουτένη.
Βρείτε μας: